Четвер, 28.03.2024, 22:46

Місто Хмельницький

Головна » 2008 » Вересень » 24 » «ПЕТРИКІВКА-ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ»
«ПЕТРИКІВКА-ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ»
09:26
26 вересня о 16.00 до Дня міста Хмельницького в приміщенні Подільського культурно-просвітительського Центру ім. М.К. Реріха відбудеться відкриття виставки «ПЕТРИКІВКА-ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ».

Село Петриківка Дніпропетровської області – широко відомий осередок Українського народного художнього розпису, історичне коріння якого походить від традицій настінних розписів, що сягає на Україні у глибину тисячоліть, до часів появи білої селянської хати – мазанки.

Петриківку 230 років тому заснував сам Петро Калнишевський – останній кошовий отаман Запорізької Січі. І одразу ж у цьому вільному козацькому селі виник цікавий звичай: жінки почали розписувати стіни хат мальовничими квітковими узорами. Їх малювали пензликами зробленими із котячої шерсті, сірниками, обмотаними м’якою тканиною, і просто пальцями. Фарби розводили на яйцях і молоці, а кольори вибирали найяскравіші – під стать мальовничій природі Придніпров’я.

Господині змагалися одна з одною, намагаючись зробити свій будинок найгарнішим. Про найвдаліші розписи казали: гарно, наче в церкві. А от якщо хата залишалась білою, то з господинею переставали вітатися, як із чужою.

Сьогодні це мистецтво являє собою унікальний релікт національної художньої традиції, що делегує в сучасний світ, самобутню культуру регіону Південного Придніпров’я – історичної колиски запорізького козацтва, його могутній демократичний дух, своєрідність поетичного світосприйняття та глибину епічного народного художнього мислення.

Петриківський розпис розвивається в невпинному синтезі досвіду поколінь у двох головних напрямах: настінного малювання та розпису художніх виробів з дерева, металу, кераміки, скла та інших матеріалів.

В світлоносній палітрі його, що будується на особливому сполученні та грайві базових кольорів спектру, закодовано образ світла та колористичного багатства світу.

Не менш цікавою є символіка мотивів розпису, так композиція букет-вазон – це одвічний образ квітучого «Дерева життя», лиштва (фриз) символізує безкінечність, квітка - вершина краси природи, її апогей, символ краси Рідного краю; калина, мальва – символ дівочої вроди та козацької доблесті; дуб - символ сили, мужності; зображення птаха - символ гармонії світла, щастя.

Це мистецтво неодноразово виявляло свою феноменальну стійкість та життєздатність в драматичних обставинах історії, відроджуючись з попелу ординських згарищ, та поневолення, регенеруючи відсічені від коренів віти свого «Рай-дерева».

У ХХ столітті, незважаючи на значний тиск тоталітарної системи на національну культуру руйнацію історичного способу життя, державну монополізацію та опромисловлювання, Петриківка зуміла вистояти та адаптуватись до нових умов. 

У сучасних умовах творчим ядром осередку петриківського розпису є колектив центру народного мистецтва «Петриківка», створений за сприянням Національної спілки художників України у 1991 р. Організатор - заслужений майстер народної творчості України А.А. Пікуш.

Сьогодні колектив Центру об’єднує близько 40 провідних майстрів Петриківки, серед них 6 заслужених майстрів народної творчості України. 

Кожен з народних майстрів Центру працює за власними задумами, має своє творче обличчя, створює як ексклюзивні твори так і авторські серії робіт в різних техніках та матеріалах.

Виконуються розписи на папері, полотні, кераміці, а також створюються настінні розписи архітектурних об’єктів. 

Серед замовників робіт петриківського розпису – Президент України, Верховна Рада України, провідні банки та установи, юридичні та фізичні особи. 

Центр народного мистецтва «Петриківка» проводить активну виставкову діяльність. Твори провідних майстрів з успіхом експонувалися на виставках у багатьох країнах світу (Польщі, Франції, Голландії, Німеччині, США, Канаді, Японії, Китаї та ін.).

Сьогодні Петриківський розпис, безумовно, є візитною карткою України.

Організатори виставки: Управління культури та туризму Хмельницької міської ради (т. 65-77-69), Подільський культурно-просвітительський Центр ім. М.К. Реріха (т. 65-62-08), Подільське молодіжне культурне об’єднання «У майбутнє через культуру» (т. 65-72-89), Центр народного мистецтва «Петриківка».

Виставка буде відкрита з 26 вересня по 27 жовтня щодня (окрім неділі) з 10.00 до 18.00.

Вхід на виставку безкоштовний.


джерело http://www.khmelnytsky.com/

Переглідів: 1884 | Додав: Олександр | Рейтинг: 0.0/0
Усього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календарь новостей
«  Вересень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Поиск
Друзья сайта
  • Heroes War and Money
  • Герои Войны и Денег
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наш опрос
    Оцініть мій сайт
    Усього відповідей: 274