Субота, 20.04.2024, 12:50

Місто Хмельницький

Головна » 2008 » Жовтень » 1 » Хмельницький яскраво відсвяткував День міста
Хмельницький яскраво відсвяткував День міста
09:34

27-28 вересня Хмельницький відзначив 577 річницю від часу першої писемної згадки про місто. Особливо ретельно підготувалась цього року міська влада до найулюбленішого свята хмельничан – Дня міста. Програма святкування включала близько 90 різнопланових заходів, які відбувалися протягом усього тижня. 


Серед вагомих подарунків, які одержали хмельничани до Дня міста, – новозбудована школа №23 у мікрорайоні Книжківці, центр реабілітації дітей з фізичними вадами "Берег надії", реконструйований сквер ім. Т.Г.Шевченка, нова виставкова зала школи іконопису "Нікош", громадська приймальня по вулиці Зарічанській, 15 ноутбуків одержали від міської влади діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, тощо. 
Окрасою Дня міста стала низка культурно-мистецьких, спортивних та просвітницьких заходів, які відбулися напередодні основного святкування, під час більшості з них підведено підсумки традиційних конкурсів, це - фотовиставка "Хмельницький крізь об'єктив", виставка-конкурс художніх творів про місто "У сяйві вічної краси душа рідного міста", свято поезії "Хмельницька щедра осінь", виставка петриківського розпису "Хмельничанам від Петриківців", урочисто відкрито експозицію "Українська душа в Народному домі" та інші. Вперше у нашому місті з успіхом пройшов фестиваль комп'ютерної техніки "Цифрове місто-2008".
Офіційне святкування 27 вересня за багаторічною традицією розпочалося святковим сільськогосподарським ярмарком на вулиці Прибузькій, де хмельничани та гості нашого міста мали нагоду придбати якісну та дешевшу, ніж у торговельній мережі, сільськогосподарську продукцію. Плоди щедрих подільських ланів і садів представили понад 250 товаровиробників з усієї області. Урочисте відкриття ярмарку провели голова облдержадміністрації Іван Гавчук, голова облради Іван Гладуняк і Хмельницький міський голова Сергій Мельник.
В цей день у храмах міста відслужили святковий молебень за Хмельницький, за Україну. До пам'ятників Б.Хмельницькому в центрі міста та на привокзальній площі поклали квіти представники міської та обласної влади, громадськість міста.

Традиційна святкова хода представників підприємств, установ, організацій, навчальних закладів міста “Ми славимо наш рідний Хмельницький!”, учасниками якої стали близько 6 тисяч хмельничан, була яскравою, динамічною, з елементами театралізації, забарвлена хореографічними картинками, національними символами України та інших народів, що проживають на території міста. Вулицями Соборною та Проскурівською учасники ходи пройшли до стадіону "Поділля", де розпочалася урочиста частина святкового дійства. Відкрив її міський голова Сергій Мельник. У своєму вітальному слові до хмельничан та гостей міста він зазначив, що попри усі негаразди, які є нині в нашій країні, хмельничани можуть по-справжньому пишатися зробленим за минулий рік та за останній час. Спільні досягнення у місті засвідчують безсумнівний факт — наше місто розвивається і нарощує свій економічний, соціально-культурний потенціал. Міський голова побажав усім хмельничанам нових сил, наснаги, благополуччя родинам, витримки й удачі у всіх справах.

  Зі святом хмельничан також привітали голова обласної державної адміністрації Іван Гавчук, голова обласної ради Іван Гладуняк. Народний депутат України Олександр Буджерак оголосив привітання жителям Хмельницького від Уряду України. 

Далі міський голова Сергій Мельник віншував кращих з кращих у праці, творчості, навчанні, тих хмельничан, які заслужили найвищі відзнаки рідного міста. Вручив Почесну відзнаку міського голови заслуженому художнику України Михайлу Андрійчуку, міські премії у галузі історії, культури і мистецтва імені Богдана Хмельницького та Імені Михайла Орловського, відзначив кращих за професіями. Сергій Іванович вручив дипломом переможця огляду-конкурсу "На кращий дошкільний навчальний заклад" завідуючій ДНЗ №35 "Чебурашка". За підсумками конкурсу на кращий благоустрій "Хмельницький – наш дім" вручив дипломи його переможцям. Головного режисера театралізованого дійства "Ми славимо рідний Хмельницький" Олену Ільїнську, яка в День міста святкувала свій ювілей, міський голова нагородив Почесною грамотою.

По завершенні урочистої частини театралізованого дійства на стадіоні кращі творчі колективи міста подарували присутнім різноманітну концертну програму.

Паралельно із заходами, про які вже йшлося, на центральних вулицях, у скверах та парках міста відбувались і інші цікаві, колоритні дійства: свято професійно-технічної освіти “Юність трудова”, виставка-розпродаж "Промисловість – рідному місту", виставка робіт близько 50 місцевих художників, народних майстрів міста, учнів, святковий захід для дітей з багатодітних родин "Діти – наше майбутнє", народні гуляння у паркові імені 500-річчя міста та інше.

 Однією з цікавинок цьогорічних заходів стало свято солодких бажань "Торт-велетень" у сквері імені Івана Франка. Тут торгова марка "Насолода" представила свій подарунок до Дня міста – велетенський торт довжиною понад 3 метри, вагою понад 250 кілограмів, яким можна було не тільки помилуватись, але й поласувати. 

Завершилось суботнє святкування феєричним концертом за участю зірок української естради: Віктора Павліка, гурту "Танок на майдані Конго", гурту "Кобза" та інших відомих виконавців на стадіоні "Поділля"; та грандіозним півгодинним феєрверком.

Неменше насиченою цікавими подіями була програма другого дня святкування. Незабутні враження хмельничанам та гостям нашого міста подарували і унікальний міжнародний фестиваль духових оркестрів "Проскурівське дефіле-2008", і свято квітів, і виставка образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва учнів шкіл естетичного виховання, і виступи студентських колективів, і вернісаж танцювальних колективів загальноосвітніх закладів міста і багато інших незабутніх святкових заходів. 

Святкування з жителями Хмельницького розділили давні друзі та численні гості: делегації з п'яти іноземних міст-побратимів, столиці нашої держави, обласних центрів України та районів нашої області.

Святкового настрою додавали грайливі водоспади оновлених фонтанів, прибрані вулиці, а природа подарувала хмельничанам у дні улюбленого свята лагідну, сонячну погоду.

Переглідів: 3210 | Додав: Олександр | Рейтинг: 0.0/0
Усього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календарь новостей
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Поиск
Друзья сайта
  • Heroes War and Money
  • Герои Войны и Денег
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наш опрос
    Чи подобається вам Хмельницький?
    Усього відповідей: 510