Четвер, 28.03.2024, 21:58

Місто Хмельницький

Головна » 2008 » Грудень » 30 » 5,05 ГРН ЗА ДОЛАР
5,05 ГРН ЗА ДОЛАР
22:53

Обмежити курсовий апетит комерційних банків на американську валюту схоже вирішили у міністерстві Пинзеника. На початку грудня чиновники Мінфіну провели нараду з банкірами стосовно введення нового механізму погашення кредитів. І запропонували їм повернутися до старого курсу “вічнозеленого” – 5,05 грн/дол. Саме за таким курсом матиме змогу розраховуватися клієнт за видані банком валютні кредити. Чи запрацює майже утопічна ідея головного фінансового відомства держави, сказати важко, проте всі свої надії вони покладають на банки, мовляв, здоровий глузд переможе. А радіти вітчизняним фінустановам нічого. Їх фактично підштовхують жити в борг. І формулу вивели просту: 3/5 від суми кредиту позичальник буде гасити за колишнім, а решту - за діючим банківським курсом. “При таких умовах збитки несуть і банк, і позичальник”, - пояснив міністр фінансів Віктор Пинзеник. Розвиток подій далі може бути таким: збитки банків, одержані від різниці між новим і старим курсами, списувати на валові витрати. “Ми пропонуємо віднести ці курсові різниці на збитки майбутніх періодів”, - говорить голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін. 

Проте тут існує одна загроза. Якщо банки списуватимуть втрати від курсових різниць на валові витрати, це зменшить їхній прибуток, який більшість фінустанов направляє на збільшення капіталу. У разі його зменшення банкам буде складно виконувати нормативи НБУ, більшість з яких розраховуються “в прив’язці” до їхнього регулятивного капіталу. 
“Є багато “за” і “проти”, - каже начальник управління Національного банку України в області Зіновій Никифорчин. – Однозначно впевнений - банки понесуть збитки. Але, щоб зняти напругу з поверненням кредитів вони мають піти на поступки”. До речі, НБУ всерйоз зайнявся цим питанням. Фінансовий регулятор держави постановою № 413 від 4 грудня рекомендував комерційним банкам переглядати у бік зменшення процентні ставки за кредитами, але не допускати дострокового повернення депозитів. Зіновій Дмитрович у коментарі для “ПК” дав зрозуміти: слово “рекомендував” розуміти як “негайно виконати”. “Якщо комерційні банки не виконають рекомендації НБУ, обласне управління може ініціювати перед Нацбанком, щоб недобросовісних фінустанов позбавити ліцензій чи навіть ліквідувати банк”, - пригрозив він. І звернувся до банкірів: якщо вам кредити не погашають, ви обов’язково повинні знизити відсоткові ставки.
Комерційні банки до заяв Мінфіну ставляться обережно. На думку заступника керуючого обласною дирекцією Укрсоцбанку Дмитра Шулевського, у нашій країні все можливо. “Буде закон, тоді будемо виконувати”, - запевняє банкір. І додає, що панікувати зайвий раз не потрібно, адже людина, котра брала у банку кредит, мала розуміти, на які ризики йде. “Хочу запевнити читачів газети, що авралу із невиплат кредитів в області немає. Якщо клієнти до нас звертаються, ми з кожним працюємо індивідуально. Скажу більше: щастя кожної людини в її руках. І повірте, що ніхто (ні Президент, ні голова НБУ, ні уряд – авт.), крім банкірів, сьогодні не розв’яже цю проблему”, - наголосив Д. Шулевський. 
Наразі Національний банк України поки що вивчає запропоновану Мінфіном схему. На думку експертів, швидше за все, Нацбанк залишить останнє слово за комерційними банками.
А тим часом Головне управління статистики в області оприлюднило дані щодо реакції подолян на фінансову кризу. Протягом жовтня місяця сума коштів, залучених банківськими установами Хмельниччини на рахунки фізичних осіб (включаючи нараховані відсотки) зменшилась майже на 8%. На 1 листопада у банківських установах населення зберігало вклади на суму 3 млрд. грн. Сума кредитів, наданих фізичним особам, враховуючи нараховані відсотки, протягом жовтня зросла на 12% і на початок листопада сягнула позначки 4,3 млрд. грн. У попередні місяці приріст заборгованості за кредитами був у межах 2–5%. 


http://www.context-km.info/

Переглідів: 8270 | Додав: Олександр | Рейтинг: 0.0/0
Усього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календарь новостей
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Поиск
Друзья сайта
  • Heroes War and Money
  • Герои Войны и Денег
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наш опрос
    Оцініть мій сайт
    Усього відповідей: 274